Predesigned heeft veel partners om  jouw prints (afbeelding/tekst) met de juiste techniek op je kleding collecties aan te brengen. Ook kunnen diverse technieken worden gecombineerd in bedrukken en borduren. Natuurlijk adviseert Predesigned in de juiste keuze van print techniek en combinatie van print techniek voor jouw print.  

PRINTS

SCREENPRINTS

Een veel gebruikte techniek is om prints op kleding te zetren is screenprinting of misschien beter bekend als zeefdruk. Wat is het? Een screenprint wordt gemaakt met een screen. Deze screen is een plaat waar met miniscule gaatjes waarmee 1 kleur van je afbeelding of tekst wordt gemaakt. Voor een andere kleur uit je afbeelding of tekst wordt een andere plaat gebruikt, of als het op 1 plaat kan dan worden de gaatjes van de andere kleuren afgedekt. De plaat wordt vlak op de stof gelegd en de verf wordt er dan overheen gesmeerd. Dit net zo vaak herhaald tot alle kleuren van je afbeelding of tekst zijn gebruikt. Uiteindelijk ontstaat je hele afbeelding.

De verven die tegenwoordig worden gebruikt zijn op waterbasis en Okoe-Tex gecertificeerd. De mogelijkheden met screenprint zijn bijna oneindig. Natuurlijk kunnen bijna alle kleuren worden gemengd, maar ook “3-d prints “, “glow in the dark” en “Flockprint” zijn bijvoorbeeld mogelijk voor speciale effecten.


VINYLPRINT

Vinylprint is een ander soort techniek om teksten en afbeeldingen aan te brengen. De techniek is dat er uit een speciale folie, vinyl, een tekst of afbeelding wordt uitgesneden en deze onder hitte wordt aangebracht op de stof van het kledingstuk.  

Er is een keuze uit diverse kleuren en kwaliteiten, welke regelmatig worden uitgebreid. Vinylprint is te verkrijgen in diverse diktes, van heel dun tot heel dik. Afhankelijk van de stof waar de vinylprint opgezet moet worden, en het effect wat het moet krijgen wordt de juiste folie gekozen. Onder de folies zijn er ook speciale kwaliteiten. Denk aan een sparkling Glitter folie. De Perfor, een geperforeerde vinyl voor creatieve effecten. Natuurlijk is er ook een PS Metallic folie in de kleuren zilver en goud. Of wat te denken van de Electric folie dit is een metallic folie in matte kleuren.    

De Stripflock biedt 24 kleuren aan, en ondanks de dikte van maar 500 micron voelt deze flockprint comfortabel aan. Vinyl print maakt het maogelijk om een “photorealistic” print te maken. Op de Vinyl wordt een foto geprint, deze wordt naar wens en in de vorm die je wilt uitgesneden en op je fashion item aangebracht. Hiermee kun je dus foto’s aanbrengen in de kwaliteit alsof ze zo uit je printer komen.

Voordelen Vinylprint:


Nadelen Vinylprint:

Voordelen Screenprinting (Zeefdruk):


Nadelen Screenprinting (Zeefdruk):

Om een juiste pasvorm te krijgen zijn over het algemeen naden nodig. Prints lopen daarom weg in de naden. Suplematie wordt toegepast om prints of teksten door te laten lopen over de naden. Dit is een bijzondere techniek die mogelijk is bij digitale kleding patronen. Het principe is dat de print in het patroon wordt geplaatst en dat het patroon tegelijkertijd met de print wordt geprint. Wanneer het patroon wordt uitgesneden uit de stof en het kledingstuk in elkaar wordt gestikt komen alle onderdelen van de print samen en vormt de tekst of print een geheel.

Voordelen van suplematie:


Nadelen van suplematie:

SUPLEMATIE

DTG

Een relatief makkelijke manier om kleding te voorzien van prints is Direct To Garment printing, ofwel afgekort DTG printing.

Een DTG printer is een speciale printer met speciale inkt die direct op de stof van je kledingstuk in full color kan printen. Voorheen kon dit alleen op witte stoffen met niet witte inkt. De nieuwste printers die onze partners hebben kunnen ook printen op donkere stoffen, en ook met witte inkt. Een voorbehandeling van de stof blijft bij donkere stoffen wel noodzakelijk.

Met deze techniek kan op een kledingstuk of onderdeel hiervan, als deze nog niet in elkaar is gestikt, plat in een speciale printer je print geprint worden. Er wordt dan direct op de stof geprint, eventueel ook over ritsen.    

Een DTG printer maakt het mogelijk om al één print te printen. Er hoeven geen tientallen stuks gemaakt te worden. Daarom wordt deze print techniek ook wel gebruikt voor sampels, om te zien of bijvoorbeeld verhoudingen en afmetingen in afbeeldingen en teksten goed zijn.


Digital printing is een printer die met reactive inkten over de volledige breedte en lengte van de stof kan printen. Hiermee krijg je een unieke stof met een print die alleen jij gebruikt, door de 300 dpi resolutie is de print haar scherp en worden ook schaduweffecten goed weer gegeven in de print. Deze techniek zorgt ook voor mooie volle kleuren. Het is mogelijk om de stof voor 100% te beprinten of door niet volledig de stof te beprinten de basisstof kleur te gebruiken.

Voordelen van digital printing:


Nadelen van digital printing:

DIGITAL PRINTING

Voordelen DTG printing:


Nadelen DTG printing:

Echt onder de noemer prints valt borduren niet. Toch is het een goede manier om logo’s, teksten en (beperkt) afbeeldingen op kleding aan te brengen.

De nieuwste borduurmachines zijn efficient en kunnen zeer nauwkeurig borduren. Een printfile moet geoptimaliseerd worden voor borduren. Niet iedere afbeelding kan zomaar geborduurd worden. Toch zijn er veel mogelijkheden om een perfect resultaat te boeken. Voordat er geborduurd kan worden maakt het bedrijf die het borduursel aanbrengt een voor de gebruikte machine een borduurkaart. Dit is een digitaal bestand welke onder andere bepaalt hoeveel naald inslagen er nodig zijn. Dit is weer belangrijk voor de prijs. Hoe verfijnder het borduursel hoe meer naald inslagen er nodig zijn. Het kan dus zijn dat een klein logo veel duurder is dan een grote tekst. Om een mooi resultaat te krijgen voor een geborduurde afbeelding, tekst of logo wordt er aan de achterzijde een papier of dun karton mee gestikt. Dit geeft een stabieler borduursel. Natuurlijk wordt dit aan de randen verwijderd. Het kan zijn dat tijdens het wassen meer van het papier verdwijnt. Dit heeft geen gevolgen voor het borduursel zelf.   


Voordelen van borduren:


Nadelen van Borduren:

BORDUREN

Transferprint is een print techniek waarbij een afbeelding in spiegelbeeld wordt geprint op speciaal papier of folie. Waarna deze print wordt uitgesneden en geplaatst op het kledingstuk waar de print moet komen. In een speciale pers wordt de afbeelding onder hitte en hoge druk overgezet op de stof. Voor verschillende stoffen zijn er verschillende type transferprints. Ook is er een opmars van 3-d prints komende en prints met reliëf.

Voordelen van tranferprints:


Nadelen van transferprints:

TRANSFERPRINT

#top

Technieken:
- Screenprint (Zeefdruk)
- Direct to Garment printing (DTG)
- Vinylprint
- Borduren
- Digital print
- Suplematie
- Transferprint